donderdag 27 januari 2011

3 tips om meer uit je buikspier training te halen

Als er één doel is dat bijna iedereen heeft, dan is het wel het bekomen van gespierde strakke buikspieren.

Naast het feit dat strakke buikspieren mooi zijn, helpen ze jou ook blessures te voorkomen en zorgen ze er voor dat je alle andere oefeningen in je programma correct gaat uitvoeren.


Hoe komt het dat er zoveel mensen naar een fitnesscentrum gaan, maar niet altijd staalharde en zichtbare buikspieren hebben?

Het probleem is hun training strategie.


Laten we eens kijken naar wat echt nodig is om tot goede resultaten te komen.



1. Hersenen-spier connectie


Om voldoende spanning op de buikspieren te krijgen is een goede controle over de spieren erg belangrijk. Werk je gewoon de ene oefening na de andere af? Of ben je je echt bewust van wat je aan het doen bent tijdens de oefening, zodat je de spieren echt voelt werken.


Als je je niet 100% concentreert tijdens de oefening op wat je aan het doen bent, dan is er niet voldoende spanning op de spieren, waardoor je nooit het volledige trainingseffect krijgt, en dus ook niet het gewenste resultaat.



2. Intensiteit

Je moet oefeningen uit kiezen die voor voldoende intensiteit zorgen. De standaard crunch is een goede oefening, maar als je al een tijdje traint kan het zijn dat hij nog weinig resultaat oplevert. Je hebt intensievere oefeningen nodig om je lichaam te laten schrikken, zodat je buikspieren goed reageren.

100 of meer crunches doen per dag heeft geen zin. Het feit dat je er al zoveel kan doen wil al meteen zeggen dat de oefening niet zwaar en intensief genoeg is.


Je kan meer intensiteit aan je training toevoegen door de rust periodes tussen de sets in te korten. vb. 20 tot 30 sec in plaats van 1 min. Of je kan ook een extra gewicht gebruiken bij de oefening.



3. Variatie


Om resultaten te zien van je buikspier training is het belangrijk om regelmatig te variëren in de oefeningen die je doet. Doe per training 3 verschillende oefeningen.



VOORBEELD TRAINING


Training 1:

Reverse crunches 3x12-15
Bicycle crunch 3x15-20

Sit-ups 3x12-15


Training 2:


Oblique crunch 3x15-20

Leg raise 3x12-15

Dumbell side bend 3x12-15





Met sportieve groeten,


Lorenz De Grande

www.fit-life.be

maandag 24 januari 2011

Eet de juiste koolhydraten

Niet alle koolhydraten zijn gelijk. De verkeerde koolhydraten eten zorgt ervoor dat je buik dikker wordt, en dat willen we natuurlijk niet. We willen vet verliezen en een strakke buik hebben!

Er zijn 'slechte' koolhydraten en 'goede' koolhydraten. Als je overgewicht hebt, dan is de kans groot dat jou voeding bestaat uit teveel slechte koolhydraten.

Suiker, is een vorm van slechte koolhydraten. De meeste mensen denken dat ze weten hoe ze suiker moeten vermijden, maar het probleem is dat suiker in zoveel verschillende vormen voorkomt waardoor het moeilijk is om ze echt te vermijden. En dat is ook één van de redenen waarom je moeilijk of geen gewicht verliest.


Waarom zorgt suiker ervoor dat je geen gewicht en vet verliest?

Dit komt omdat suiker je bloedsuiker spiegel zodanig snel verhoogt, waardoor je lichaam meteen extra insuline gaat aanmaken waardoor je lichaam een signaal krijgt om meteen vet op te slaan. Dit veroorzaakt dan ook gewichtstoename.


Maar als je goede koolhydraten eet, dan zal je bloedsuiker spiegel na een maaltijd niet steeds als een raket de lucht in gaan. Dit zorgt ervoor dat je veel gemakkelijker vet kan verbranden. Bovendien zal je je ook veel fitter voelen en meer energie hebben.


Enkele voorbeelden van slechte koolhydraten:


Wit brood

Cornflakes

Frisdrank

koekjes/gebak/taart

snoep

Witte pasta
Roomijs

Fruitsappen(uit brikverpakking of flessen)

Enkele voorbeelden van goede koolhydraten:


Havermout

Muesli

Bruine rijst/wilde rijst
Volkoren pasta
Quinoa
Volkoren brood/meergranen

Volkoren spelt brood/Spelt pasta
Bepaalde fruitsoorten
Verse fruitsappen of smoothies
volkoren crackers
Aardappelen/zoete aardappel

De meeste groenten


Met sportieve groeten,

Lorenz De Grande
www.fit-life.be

dinsdag 18 januari 2011

Een gezond gewicht

Een gezond gewicht, het is geen dieet, het is een levensstijl!

Wanneer het aankomt op gewicht verliezen, zijn er tal van diëten die snelle resultaten beloven . Maar zo'n diëten beperken de inname van juiste voedingsstoffen, ze kunnen ongezond zijn, en op lange termijn heeft het geen effect meer.

De sleutel tot het bekomen, en ook behouden van een gezond gewicht heeft niets te maken met veranderingen op korte termijn. Wat wel een rol speelt is aanleren van een levensstijl dat in hoofdzaak draait om gezond eten, op regelmatige basis gezond bewegen, en waarbij je ook rekening houd dat je niet meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrand. Controle hebben over je gewicht leidt tot een goede gezondheid, nu en ook op latere leeftijd.


Wat is gezond gewichtsverlies?


Op een gezonde manier gewicht verliezen, gaat niet enkel over een dieet of een afslankingsmethode. Het gaat over een levensstijl waarbij veranderingen in de eetgewoonten en beweeg gewoontes, op lange termijn plaatsvinden.


De natuurlijke reactie van iedereen die gewicht wil verliezen, is dat het zo snel mogelijk moet gebeuren. Maar onderzoek toont aan dat iedereen die langzaam, maar zeker gewicht verliest, meer succes heeft om dat gewicht er ook af te houden.

Om gewicht te verliezen, moet je meer calorieën verbranden, dan je binnen krijgt.
Wanneer je een gezond gewicht bereikt hebt, en je gezond blijft eten, en je met matige intensiteit blijft bewegen (zo'n 2 tot 3 keer per week), zal je meer succes hebben om het verloren gewicht er af te houden op lange termijn. Gewicht verliezen is niet gemakkelijk, en het vraagt inspanning.


Gewichtstoename voorkomen

Om op een gezond gewicht te blijven is het van belang dat je wat voorbereiding doet. Als je op dit moment overgewicht hebt, maar je bent nog niet klaar om er iets aan te doen, is het preventief voorkomen van verdere gewichtstoename een goede doelstelling.


Tijdens het ouder worden, veranderd gelijktijdig de lichaamssamenstelling. De hoeveelheid spiermassa daalt, en de hoeveelheid vetmassa stijgt. Deze aanpassing, vertraagd het metabolisme, waardoor je terug gemakkelijker in gewicht aankomt. Daarboven op is het zo dat, sommige mensen, naarmate ze ouder worden, ze jammer genoeg ook minder gaan bewegen, waardoor het risico van gewichtstoename ook toeneemt.


Het goede nieuws is dat gewichtstoename kan voorkomen worden door te kiezen voor een levensstijl waarin voldoende bewogen wordt, en gezond gegeten wordt. Door gewichtstoename te voorkomen, voorkom je ook het risico om bepaalde aandoeningen te ontwikkelen, chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk, osteoarthritis, en bepaalde vormen van kanker.


Als het je doel is om gewichtstoename te voorkomen, dan is het belangrijk dat je voor voedingsmiddelen kiest die gezond zijn en die binnen de hoeveelheid calorieën vallen die je maximaal mag binnenkrijgen per dag.


Blijf in beweging! Als aanvulling op een gezonde voeding, is het zo dat een actieve levensstijl je zal helpen op een gezond gewicht te blijven. Door extra aan lichaamsbeweging te doen, vergroot je de hoeveelheid calorieën die je dagelijks verbrand.


Controleer jezelf! Het kan interessant zijn dat je op regelmatige basis op de weegschaal gaat staan, en daarnaast ook je vetpercentage gaat meten. Op die manier kan je zien of je goed bezig bent.


Als je niet het gewenste resultaat ziet, vraag jezelf dan af: Beweeg ik minder dan anders? Eet ik meer of anders dan normaal?


Eet gezond voor een gezond gewicht:


- Eet voldoende fruit, groenten , volkoren producten en magere zuivel producten.

- Magere vleessoorten, vis, eieren en noten.

- Blijf laag in verzadigde vetten, transvetzuren, zout en toegevoegde suikers.

- Blijf binnen je dagelijkse calorie behoefte.





Met sportieve groeten,


Lorenz De Grande

www.fit-life.be

maandag 10 januari 2011

Maak je fitness voornemens waar!

Het is nieuwjaar en iedereen op deze planeet heeft goede voornemens voor het nieuwe jaar. In je omgeving hoor je voornemens zoals, stoppen met roken, een kledingsmaat minder willen hebben, ik wil terug in vorm komen, enz... 90% slaagt daar niet in, en daarom ben ik hier om jou goede informatie te verschaffen, om jou te helpen om een fitter en gezonder iemand te worden.


Zorg dat je een doel hebt


Een doelstelling hebben is belangrijk als je je voornemens waar wilt maken. Zonder doelen, weet je niet welke kant je uit moet. Stel je doelen, dit kan zijn: X aantal kilo minder wegen, een marathon lopen, 5kg spieren opbouwen, ...

Het is belangrijk dat je haalbare doelen stelt. Als je doelen te onrealistisch zijn, kan je de motivatie verliezen, wat lijd tot mislukking, waardoor je nooit je einddoel haalt.
Als je bijvoorbeeld in 12 weken 15kg wil verliezen, stel dan kortere termijn doelstellingen die haalbaarder lijken, zoals 5kg in 8 weken. Deze kleinere doelen zorgen ervoor dat je gemotiveerd blijft, waardoor je op langere termijn gemakkelijker die 15kg er af zult hebben, of welk doel je ook hebt.

Hoewel het toch mogelijk is om op korte tijd veel gewicht te verliezen, raad ik dit niet aan. Het neemt tijd in beslag om vet te verbranden, snel gewichtsverlies zal voornamelijk uit water en spieren bestaan, iets wat je niet wilt! Ook als je spiermassa wil bij krijgen is het belangrijk dat dit niet té snel gebeurd, anders zal je merken dat het voornamelijk vetmassa is dat je bijkomt.



Zorg voor een goed trainingsprogramma


Je hebt je doelen gesteld. Het enige dat nog moet gebeuren is er voor zorgen dat je een goed trainingsprogramma en voedingsprogramma hebt, zodat je goed kan starten, en dat je uiteindelijk je doel bereikt.


Als je zelf niet in staat bent om een trainingsprogramma samen te stellen, kunnen we jou bij Fit-Life daar zeker bij helpen. Reeds 4 jaar stel ik persoonlijke trainingsschema's samen voor mijn klanten, waarmee ze daadwerkelijk hun doelstelling bereiken. Voor voedingsbegeleiding kan je terecht bij voedingsdeskundige Ignace Paepe.



Zorg voor een goede begeleiding


Een goede professionele begeleiding is zeer belangrijk. Dit maak het verschil tussen slagen en mislukken. Bij Fit-Life in Brugge staat een goede begeleiding hoog in het vaandel. Iedere klant wordt goed begeleid en opgevolgd waardoor hij/zij de gewenste resultaten krijgt.



Conclusie


Succes ligt volledig in jou handen, en deze richtlijnen zullen jou helpen op de weg naar succes!




Met sportieve groeten,


Lorenz De Grande
www.fit-life.be