maandag 23 mei 2011

9 oorzaken waarom je vet opslaat op de buik

Een platte buik hebben is de grootste wens van de meeste fitness klanten. Wat is nu de reden van die gewichtstoename, en waarom is het zo moeilijk om gewicht/vet te verliezen? Dat vertel ik je in dit artikel.


1. Stress

Met meer stress ga je meer cortisol aanmaken. Cortisol is een hormoon dat onder andere verantwoordelijk is voor de omzetting van vetten op de buik, dewelke moeilijk terug te verbranden zijn voor het lichaam.
Cortisol onderdrukt ook het immuunsysteem waardoor je sneller infecties krijgt.

2. Medicatie


Tegenwoordig zijn er zeer veel mensen die lijden aan depressie, en hiervoor dan ook meestal medicatie nemen. Deze medicatie vertraagd het metabolisme, en kan de hormoonwaarden in het lichaam verstoren. Dit heeft invloed op onze vetverbranding, en maakt het erg moeilijk om af te vallen.

3. Bepaalde ziekten


Steeds meer mensen lijden aan ziekten zoals Hypothyreoïdie(te traag werkende schildklier) of diabetes. Mensen die deze ziektes hebben komen aan in gewicht. Ze hebben ook een verstoring van de hormoon waarden, waardoor het lichaam niet meer in staat is om voldoende calorieën te kunnen verbanden, omdat het metabolisme te traag werkt.


4. Genen


Onderzoeken hebben aangetoond dat de genen een rol spelen in gewichtstoename. Maar hoeveel de genen ook een rol spelen hier in, toch blijven de individuele keuzes die je maakt op het gebied van voeding en beweging veel belangrijker om overgewicht te voorkomen.


5. De Grootte van je porties


De grootte van je porties zijn een belangrijke om gewichtstoename te voorkomen. We zijn geneigd om téveel te eten van voedingsmiddelen die teveel slechte vetten, suikers en calorieën bevatten. We moeten terug de controle krijgen over de porties.


6. Maaltijden overslaan


Een maaltijd overslaan is even erg als téveel eten. Het vertraagd je metabolisme omdat je te weinig juiste voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn om je lichaam te voorzien van brandstof. Als je een maaltijd overslaat, is de kans groot dat je de volgende maaltijd teveel gaat eten, en je gaat erdoor minder vet verbranden.


7. Te weinig bewegen


Kracht training en cardio training vergroten de hoeveelheid calorieën die we verbranden. Te weinig en verkeerd bewegen in combinatie met verkeerd eten is een reden waarom we dik worden. Meer spierweefsel betekend een hoger metabolisme, waardoor we meer vet verbranden.


8. Een traag metabolisme

Spieren verbranden meer calorieën dan vet, dus is het ook logisch dat we meer spieren nodig hebben om slanker te worden. Naarmate we ouder worden verliezen we spiermassa, behalve als we cardio training en krachtoefeningen blijven doen. Dan blijven we extra calorieën verbranden, en kunnen we gewichtstoename vermijden.


9. Ongezonde voeding


We eten teveel bewerkte voedingsmiddelen die slecht zijn voor het lichaam en ervoor zorgen dat we teveel vet gaan opslaan rond het middel.
Gezonde voeding en de juiste manier van bewegen voorkomt vet/gewichtstoename, ook als we ouder worden. Het is aan jou om betere voedingskeuzes te maken. Een gezond tussendoortje geeft jou de nodige voedingsstoffen en zorgt ervoor dat je geen maaltijden overslaat.



Bron: http://drkareem.getprograde.com/reasons-you-gain-weight.html



Met sportieve groeten,


Lorenz De Grande
www.fit-life.be

woensdag 11 mei 2011

Wat je wel en niet moet eten na de training

De juiste voedingsstoffen binnenkrijgen op de juiste momenten, maakt een groot verschil uit in hoe je je voelt tijdens je training, en tijdens de rest van de dag.

Als je op de juiste manier eet na je training, kan je intensiever trainen tijdens je eerst volgende training daarna, zal je meer vetvrije massa(spierweefsel) opbouwen, en zal je algemene gezondheid verbeteren.


Wat je niet moet eten:

- Eet nooit niets na je training. Je eet beter iets, dan dat je die maaltijd na je training voor meerdere uren overslaat.

- Vermijd alcohol na de training. Het zorgt ervoor dat je lichaam stopt met het herstel van je spierweefsel en het aanvullen van je glycogeen(brandstof voorraad).

- Vermijd grote hoeveelheden vet in de maaltijd na je training. Dit vertraagt de koolhyhdraat en proteine opname.

- Als je langer dan 60 min wacht met eten na de training, zal je bloedsuiker spiegel drastisch dalen waardoor je een slap gevoel krijgt, en zal je in dat moment erna grote honger aanvallen krijgen.


- Vermijd fastfood na de training. Je hebt kwaliteitsvoeding nodig om een gezonder en slanker lichaam te krijgen.


Wat je wel moeten eten(drinken):


- Een kleine hoeveelheid koolhydraten, en een iets grotere hoeveelheid proteine zijn de belangrijkste voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft na de training. Koolhydraten om je glycogeen voorraden aan te vullen, en proteine om je spierweefsel te herstellen.


- Een complete proteinebron beschermt ook je immuunsysteem, waardoor je minder vatbaar bent voor ziektes, waaronder verkoudheden.


- Drink voldoende water, voor, tijdens en na de sportinspanning. Dit is belangrijk om goed te presteren en om je hormonale huishouding optimaal te houden.


- Na de training geef je best de voorkeur aan vloeibare voeding, zoals een proteineshake. Vaste voeding heeft gemakkelijk een uur of meer de tijd nodig om te verteren, waardoor je je herstelproces misloopt.





Met sportieve groeten,


Lorenz De Grande

www.fit-life.be