donderdag 16 december 2010

Bouw kracht en uithouding voor je gaat skiën(snowboarden)

Met de seizoenen die veranderen van warm naar koud, veranderen ook de soorten sport en voedingsgewoontes. Eén van de meest populaire winter activiteiten is skiën en snowboarden.

Het is zonder aarzelen een feit dat een goede voeding en training belangrijk is om de best mogelijke resultaten te hebben op de latten.

Iedereen kan een poging doen om de helling af te komen. Om gebruik maken van je ski's voor wat ze waard zijn heb je op voorhand toch wat voorbereiding nodig. In dit artikel kom je te weten hoe je je moet voorbereiden op het skiën en snowboarden.


Ski training

Of je nu een beginner bent of een gevorderde, iedereen kan voordeel halen uit deze oefeningen. De belangrijkste spiergroepen die goed moeten getraind worden zijn de benen, rug en de buikspieren.


Benen

Het is duidelijk dat, hoe sterker je beenspieren zijn, hoe langer je op je ski's kan blijven staan. Daarom is het bouwen van kracht en uithouding in de benen cruciaal.

De squat is de koning onder de been oefeningen. Deze oefening helpt je kracht opbouwen voor alle beenspieren. Je kan hem doen met dumbells, de smith machine, of een barbell. Gebruik een gewicht waarmee je zeker 10 herhalingen kan doen.Daarnaast kan je nog extra oefeningen doen voor de quadriceps zoals leg extensions en voor de hamstrings zijn de roemeense deadlift en legcurls goede keuzes.


Rug

Een zone die ook zwaar belast wordt tijdens het skiën is de lage rug. Een belangrijke oefening die die je hiervoor moet doen is terug de deadlift. De deadlift spreekt het volledige lichaam aan en is daarom ook één van de beste oefeningen die je kan doen.

Buikspieren

Voor de buikspieren kan je het best zoveel mogelijk variëren in de oefeningen, zodat je zowel de bovenste buikspieren, onderste en schuine buikspieren traint. Voorbeelden van oefeningen zijn crunch, sit-up, oblique crunch, leg raise.

Ski training op de Huber

Naast de klassieke fitness training, kan het revolutionaire toestel "Huber" van LPG zeker een meerwaarde bieden om tot goede resultaten te komen, zeker om blessures te voorkomen in de rug en de gewrichten.
De Huber is een rug apparaat die in eerste instantie de diepe spieren rond de wervelkolom verstevigd, waardoor je een soepelere en stevigere rug krijgt. Daarnaast kan de beweging en belasting op de beenspieren van het skiën of snowboarden gesimuleerd worden, zodat het lichaam optimaal voorbereid is op de winter activiteiten.Voeding

Een gezonde voeding laat je energieniveau stijgen zodat je je fit voelt, en dus beter kan presteren op de latten. Een gezonde voeding bestaat uit magere eiwitbronnen zoals gevogelte, vis en magere zuivel producten, volkoren producten zoals volkoren brood, muesli, havermout en bruine rijst, fruit, groente en een kleine hoeveelheid gezonde vetten uit olijfolie, noten en vette vis. Drink daarnaast voldoende water, minstens zo'n 1,5L per dag.


Snacks en tussendoortjes op de piste

Omdat het niet ideaal is om voedsel mee te nemen op de piste als tussendoortje, kan je kiezen voor een proteine reep of een maaltijd vervangende reep. Deze geven je genoeg energie en bouwstoffen om de dag door te komen.
Met sportieve groeten,

Lorenz De Grande
www.fit-life.be

Geen opmerkingen: