woensdag 15 april 2009

Wees niet bang van zware gewichten


Krachttraining is belangrijk voor zowel man als vrouw om vet te kunnen verbranden, omdat krachttraining zorgt voor een toename van het spierweefsel.

Enkel cardio doen heeft dus geen zin om af te slanken.
Hoe meer spiermassa je hebt hoe meer calorieën je verbrandt in rust. Om het effect van hypertrofie (spieropbouw) te verkrijgen is het belangrijk dat je naar het gewenste aantal herhalingen werkt.

Spiermassa kan enkel opgebouwd worden als er gewerkt wordt tussen de 8 en de 12 (soms ook 15) herhalingen per reeks van een oefening.

Stel nu dat je een oefening moet doen van 3 reeksen van elk 12 herhalingen. Dan is het noodzakelijk dat je een gewicht gebruikt bij deze oefening waarmee je dan ook niet meer dan 12 herhalingen kan doen.

Is het zo dat je op het einde van een reeks toch nog een 13 e of 14e herhaling kon doen, dan is het gewicht dat je gebruikt gewoonweg té licht. Dan moet je een zwaarder gewicht gaan gebruiken om het maximale trainingseffect te verkrijgen. Anders heeft de training geen zin.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Als je vanwege een blessure of letsel geen zware gewichten kunt tillen, dan mag je uiteraard niks forceren. Ben je letselvrij dan kan je gerust tot het uiterste gaan. Je zult beloont worden met het resultaat.


Met sportieve groeten,


Lorenz De Grande

www.fit-life.be

Geen opmerkingen: