maandag 11 mei 2009

Weet wat je eet

Als je de supermarkt in loopt en je bekijkt de voorkant van een product verpakking kun je al snel misleid worden als je niet zorgvudig de etiketten bekijkt van een product. Op ieder etiket staat de voedings samenstelling, de hoeveelheid calorieën, koohydraten, suikers, vetten, eiwitten, en de ingrediënten.

Als je toch zomaar ieder product in je kar gooit waarvan de verpakking er goed uitziet zul je toch veel ongezonde stoffen binnekrijgen die je toch liever niet in je lichaam wil.

Als je écht gezonde producten wil moet je letten dat volgende stoffen NIET op het etiket vermeld staan:


ASPARTAAM: Deze synthetische zoetstof is 200 keer zoeter is dan gewone suiker, en wordt meestal gebruikt in diverse light producten om het product toch een zoete smaak te geven zonder extra calorieën. Deze zoetstof is een kankerverwekkend gif dat je liever niet in je lichaam hebt.


GLUCOSE-FRUCTOSESTROOP: Is een zoetstof die voornamelijk terug te vinden is in frisdranken, snoep, koeken. Van fructosestroop wordt je moddervet, het vergroot de kans op suikerziekte en hartkwalen. Een bijkomend nadeel is dat het niet verzadigend werkt, dit wil zeggen, je kan het blijven eten of drinken zonder er genoeg van te krijgen, maar hierdoor werkt het dus nog veel gevaarlijker. Light frisdranken gaan drinken om deze suiker en zoetstof te vermijden heeft ook geen zin, want dan heb je er terug de aspartaam bij. Drink gewoon water, karnemelk, thee, koffie (in beperkte mate) of verse vruchtensappen.


TRANSVETTEN OF GEHARDE VETTEN: Transvetzuren zijn vetten die normaal niet in de natuur voorkomen, waardoor ze zeer moeilijk te verteren en te verwerken zijn door het lichaam. Ze zitten in koekjes, margarine, snacks, snoep, kant en klare pizza's en alles wat gemaakt is met geharde plantaardige olie. Transvetzuren zijn vetten die ontstaan door een bepaald fabrieksproces. Ze stimuleren het ontstaan van hart- en vaatziekten. Op je brood gebruik je dus beter boereboter in plaats van margarine en om te bakken beter olijfolie in plaats van gewone plantaardige bakboter.





Met sportieve groeten,

Lorenz De Grande
www.fit-life.be

Geen opmerkingen: