dinsdag 18 januari 2011

Een gezond gewicht

Een gezond gewicht, het is geen dieet, het is een levensstijl!

Wanneer het aankomt op gewicht verliezen, zijn er tal van diëten die snelle resultaten beloven . Maar zo'n diëten beperken de inname van juiste voedingsstoffen, ze kunnen ongezond zijn, en op lange termijn heeft het geen effect meer.

De sleutel tot het bekomen, en ook behouden van een gezond gewicht heeft niets te maken met veranderingen op korte termijn. Wat wel een rol speelt is aanleren van een levensstijl dat in hoofdzaak draait om gezond eten, op regelmatige basis gezond bewegen, en waarbij je ook rekening houd dat je niet meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrand. Controle hebben over je gewicht leidt tot een goede gezondheid, nu en ook op latere leeftijd.


Wat is gezond gewichtsverlies?


Op een gezonde manier gewicht verliezen, gaat niet enkel over een dieet of een afslankingsmethode. Het gaat over een levensstijl waarbij veranderingen in de eetgewoonten en beweeg gewoontes, op lange termijn plaatsvinden.


De natuurlijke reactie van iedereen die gewicht wil verliezen, is dat het zo snel mogelijk moet gebeuren. Maar onderzoek toont aan dat iedereen die langzaam, maar zeker gewicht verliest, meer succes heeft om dat gewicht er ook af te houden.

Om gewicht te verliezen, moet je meer calorieën verbranden, dan je binnen krijgt.
Wanneer je een gezond gewicht bereikt hebt, en je gezond blijft eten, en je met matige intensiteit blijft bewegen (zo'n 2 tot 3 keer per week), zal je meer succes hebben om het verloren gewicht er af te houden op lange termijn. Gewicht verliezen is niet gemakkelijk, en het vraagt inspanning.


Gewichtstoename voorkomen

Om op een gezond gewicht te blijven is het van belang dat je wat voorbereiding doet. Als je op dit moment overgewicht hebt, maar je bent nog niet klaar om er iets aan te doen, is het preventief voorkomen van verdere gewichtstoename een goede doelstelling.


Tijdens het ouder worden, veranderd gelijktijdig de lichaamssamenstelling. De hoeveelheid spiermassa daalt, en de hoeveelheid vetmassa stijgt. Deze aanpassing, vertraagd het metabolisme, waardoor je terug gemakkelijker in gewicht aankomt. Daarboven op is het zo dat, sommige mensen, naarmate ze ouder worden, ze jammer genoeg ook minder gaan bewegen, waardoor het risico van gewichtstoename ook toeneemt.


Het goede nieuws is dat gewichtstoename kan voorkomen worden door te kiezen voor een levensstijl waarin voldoende bewogen wordt, en gezond gegeten wordt. Door gewichtstoename te voorkomen, voorkom je ook het risico om bepaalde aandoeningen te ontwikkelen, chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk, osteoarthritis, en bepaalde vormen van kanker.


Als het je doel is om gewichtstoename te voorkomen, dan is het belangrijk dat je voor voedingsmiddelen kiest die gezond zijn en die binnen de hoeveelheid calorieën vallen die je maximaal mag binnenkrijgen per dag.


Blijf in beweging! Als aanvulling op een gezonde voeding, is het zo dat een actieve levensstijl je zal helpen op een gezond gewicht te blijven. Door extra aan lichaamsbeweging te doen, vergroot je de hoeveelheid calorieën die je dagelijks verbrand.


Controleer jezelf! Het kan interessant zijn dat je op regelmatige basis op de weegschaal gaat staan, en daarnaast ook je vetpercentage gaat meten. Op die manier kan je zien of je goed bezig bent.


Als je niet het gewenste resultaat ziet, vraag jezelf dan af: Beweeg ik minder dan anders? Eet ik meer of anders dan normaal?


Eet gezond voor een gezond gewicht:


- Eet voldoende fruit, groenten , volkoren producten en magere zuivel producten.

- Magere vleessoorten, vis, eieren en noten.

- Blijf laag in verzadigde vetten, transvetzuren, zout en toegevoegde suikers.

- Blijf binnen je dagelijkse calorie behoefte.





Met sportieve groeten,


Lorenz De Grande

www.fit-life.be

Geen opmerkingen: