dinsdag 24 november 2009

Ja, het doen van extra fitness trainingen kan leiden tot overtraining

Je hebt misschien al gehoord van over training, maar je denkt waarschijnlijk dat het jou niet zal overkomen. Je traint tenslotte toch niet 7 dagen op 7, 4 uur per dag, tot je je geen pap meer kunt zeggen?

Fout, over training is een punt waarbij de training de herstel processen van jou lichaam heeft overmeesterd.

Je hoeft niet constant te trainen om dat tegen te komen. Ik adviseer mijn klanten om 2 tot 3 kracht trainingen te doen per week en 2 cardio sessies.

Bij alles meer dan dit, is het van groot belang dat je voeding zo perfect moet zitten om over training tegen te gaan.


Mischien is het zo dat je enkele fitness trainingen per week wil doen om fit te blijven, daarnaast doe je misschien nog aan spinning en bodypump, en ga je op niet trainingsdagen buiten wat gaan lopen.

Geloof me of niet, maar dit is over training.


Mensen die zich over trainen, of ze het nu bewust doen of niet, zullen problemen krijgen met het behalen van hun doelstellingen, en zullen zelf ondervinden dat hun kracht verminderd, net zoals hun uithouding, en het totaal fitheid gevoel.

Je lichaam reageert hierop met het extra aanmaken van het stress hormoon cortisol, dat lichaamsvet opbouwt rond de buikstreek, de dijen, taille, billen en armen. Maar het kan zich evengoed uiten in oververmoeidheid, het wegvallen van interesse in de training, en een verandering in de eetlust.


Wanneer je regelmatig traint, moet je lichaam tussen in de trainingsdagen rusten, om het spierweefsel en het zenuwstelsel te herstellen en om vetten te kunnen verbranden. Zonder voldoende rust tussen de trainingen, is je lichaam niet in staat om voldoende te recupereren.

En als je dit negeert en hiermee doorgaat, zal je al snel op een plateau terecht komen, sneller moe worden tijdens de training, en uiteindelijk de gan
se dag moe zijn.



Bepaalde symptomen van over training zijn:


- Niet kunnen inslapen, over een langere periode.


- Spier- en gewrichtspijnen.
-

- Vermoeidheid, tekort aan energie gedurende de dag.


- Hoofdpijnen.


- Geen motivatie meer.


- Verlaagde weerstand tegen verkoudheden, keelpijn, en andere.


- Minder eetlust.



Is er een remedie? Zeker en vast. RUST!

Als je denkt dat je je momenteel aan het over trainen bent, neem enkele dagen rust, véél slaa
p. Na enkele dagen zul je het verschil al merken, en dan kun je terug je gewone routine hervatten, zonder overdrijven uiteraard.

Fit worden, vet verbranden, spieren opbouwen, is een lang proces, en er zijn geen binnenwe
gen. Als je er aan denkt om naast je geplande fitness training van je trainer, extra activiteiten te doen, kun je dit het best eerst met hem/haar bespreken.
Bij Personal training studio Fit-Life wordt over training voorkomen, doordat het trainingsplan hier individueel opgesteld wordt, waarnaast regelmatige evaluaties plaatsvinden.

Meer info hierover vindt je terug op www.fit-life.be



Met sportieve groeten,

Lorenz De Grande

www.fit-life.be

Geen opmerkingen: