zondag 30 mei 2010

Het belang van een goede recuperatie

Dit klinkt misschien niet zoals je had verwacht, maar het is niet de training zelf die jou resultaten geeft, maar wel de recuperatie tussen de trainingen door.

Hoe je recuperatie verloopt, bepaalt dus voor een zeer groot deel hoe snel je je lichaam ziet veranderen of niet.

De vraag luid natuurlijk, hoe zorg je er dan voor dat je recuperatie optimaal is?


Daar zijn 4 factoren verantwoordelijk voor:

1. Een juist hormonaal evenwicht in het
lichaam.


Als je gezond bent, is dit evenwicht meestal goed. Als je al geruime tijd een fitness programma volgt, en je doet echt hard je best op alle vlakken, maar je krijgt niet de resultaten die je verwacht, of er is zelf een gewichtstoename (in vet, niet in spieren) kan het zijn dat onder andere, het hormonaal evenwicht verstoord is. Om dit te achterhalen, ga je best gewoon even langs bij je huisarts.

2. Voldoende rust (nachtrust).


Dit is iets wat voor het grootste deel zelf in de hand hebt. Ga niet te laat slapen, zorg dat je steeds uitgerust bent, doe je dit niet zal je merken dat je de rest van de dag vermoeid bent, waardoor de intensiteit van de training ook achteruit gaat. Zorg tevens voor voldoende rustdagen(dagen waarop je niet traint) tussen de trainingen.


3. Een toevoer van de juiste voedingsstoffen.


Als je niet ontbijt, je overdag voornamelijk leeft op geraffineerde suikers en je 's avonds laat een te grote vetrijke maaltijd gaat nuttigen, dan kan het lichaam niet recupereren zoals het hoort. Je lichaam voorzien van de juiste voedingsstoffen zal ervoor zorgen dat je je altijd fit voelt, dat je spieren goed herstellen, en dat je lichaam gans de dag door vet verbrandt.

4. Vermijd stress.


Stress situaties (zoal fysieke stress en psychologische stress) leiden tot extra aanmaak van het hormoon cortisol, wat ervoor zorgt dat je lichaam spieren gaat afbreken, en het natuurlijk ontgiftingsproces en de vet verbranding verstoren.
Bij hyper nerveuze mensen die moeilijk inslapen, zal het zenuwstelsel ook gemakkelijk overbelast geraken, waardoor de recuperatie nihil is.


Met sportieve groeten,

Lorenz De Grande

www.fit-life.be

Geen opmerkingen: