zaterdag 12 maart 2011

5 tips om blessurevrij te lopen

Tijdens de lente begint het terug te kriebelen om terug in de buitenlucht te gaan lopen. Tijdens de eerste maanden krijgen veel beginnende lopers blessures, en om dit te voorkomen geef ik jullie enkele tips die erg nuttig kunnen zijn.


1. Schaf de juiste loopschoenen aan

Zonder de juiste loopschoenen krijgt je voet niet voldoende ondersteuning waardoor je overbelasting kan krijgen op pezen, knie, rug en schenen(scheenbeenvliesontsteking). Dit kan enorm pijnlijk zijn en zorgt er tevens voor dat je het lopen voor een paar weken moet onderbreken tot je herstelt bent van de blessure. Hierdoor gaat je dan ook achteruit.
Iedere voet is anders, dus daarom heeft iedereen ook een andere loopschoen nodig.
Om loopschoenen te vinden die geschikt zijn voor jou kan je terecht bij Runningcenter te Sint-Andries=> http://www.runningcenter.be/.

Vraag bij Fit-Life je kortingsbon aan, zo krijg je 15% korting op je loopschoenen bij Runningcenter.


2. Gebruik een hartslagmeter

Het is zeer belangrijk om met de juiste hartslag te lopen. De hartslag moet in het begin laag genoeg zijn om het lopen lang genoeg te kunnen volhouden.Als je te snel loopt zal de hartslag te hoog zijn. Dit is niet alleen slecht voor het lichaam, maar op die manier kan je ook geen basis conditie opbouwen.


3. Bouw langzaam op

Als je pas begint met lopen, ga dan al niet meteen een uur lopen, maar bouw langzaam op. Begin met 2 tot 3x per week 15-20min, en bouw zo op naar 30 min, 40min, enz...
Ga ook niet 2 dagen na elkaar lopen, maar zorg voor een dag recuperatie tussen iedere looptraining. Op die manier voorkom je ook blessures.


4. Loop op een zachte ondergrond

Veel blessures, zoals vb een scheenbeenvliesontsteking komen voor door te lopen op een te harde ondergrond(asvalt). Als beginner kan je dit voorkomen door te gaan lopen in het bos, op gras. Ook een loopband is een goed alternatief.


5. Versterk de beenspieren

Je denkt waarschijnlijk dat je je beenspieren al voldoende versterkt met het lopen zelf, maar dit klopt niet. Lopen is een Aërobe training(uithouding) waarbij andere spiervezels gebruikt worden dan bij anaërobe training(korte krachtinspanning). Door krachttraining te doen voor de beenspieren, versterk je de spieren op de juiste manier. Door sterkere beenspieren is de impact op de knieën bij het lopen ook veel minder groot waardoor blessures voorkomen worden. Ook je rug is beter beschermd. Voor een krachtprogramma op maat kan je terecht bij fitnesscentrum en personal training studio 'Fit-Life' te Brugge.


Met sportieve groeten,

Lorenz De Grande
www.fit-life.be


Geen opmerkingen: