dinsdag 29 maart 2011

Verbrand meer lichaamsvet met interval training

Met high intensity interval training kan je meer vet verbranden terwijl je minder tijd aan je training spendeert. Ik zal je uitleggen waarom deze vorm van cardiovasculaire training zo effectief is.

Er werd je waarschijnlijk altijd verteld dat je minstens 20 tot 60 minuten cardio training moest doen aan een gematigde intensiteit om vet te kunnen verbranden. Hierdoor zal je inderdaad vetten verbranden, maar interval training is nog véél efficiënter.


Hoe high intensity interval training werkt:

Met interval training zal je waarschijnlijk harder moeten werken dan je normaal zou doen, maar je boekt resultaten in slechts de helft van de tijd dat je 'normale' cardio zou doen. Interval training is zo effectief dat je maar maximum 15 tot 20 minuten nodig hebt.


Zo ga je te werk:


- Neem een cardio toestel naar keuze(loopband, crosstrainer, elleptical, fiets) en doe een opwarming van 5 min.

- Start gedurende 1 min aan een gematigde intensiteit(60% van he maximale hartslag), verhoog dan gedurende 20-30sec de intensiteit tot 90% van je maximale hartslag(doe dat door de snelheid en de weerstand te verhogen)

- Verlaag dan terug de intensiteit voor 1min naar 60% , weer gevolgd door 20-30sec hoge intensiteit.

- Herhaal dit tot je maximum 15 tot 20 min hebt.

- Je eindigt de training met 5 min cooling down en erna stretching.


Als je dit goed doet, moet je na die 15 tot 20 min volledig uitgeput zijn. Is dit niet het geval, dan ben je tijdens het deel met hoogste intensiteit niet voluit geweest. Verhoog dan je volgende training de intensiteit.


De voordelen van high intensity interval training:


Studies hebben aangetoond dat atleten die high intensity interval training ervoor zorgde ze tot 9 keer meer vet verbrandden in vergelijking met personen die traditionele cardio deden met gematigde intensiteit. Als je interval training combineert met je krachttraining programma zal je metabolisme een enorme boost krijgen!



Waarom het zo effectief is:


- Wanneer je werkt op hoge intensiteit verbrand je meer calorieën

- Trainingen met hoge intensiteit zoals interval training en krachttraining verhogen de lichaamseigen groeihormoon spiegels, wat voor meer vetverbranding zorgt
- Je metabolisme is gedurende de ganse dag verhoogd


Dit betekend voor jou dat, hoe meer calorieën je verbrand op een dag, hoe meer gewicht dat je kan verliezen. Zelf al is gewichtsverlies niet je doel, toch kan high intensity interval training zeer nuttig zijn. Je zal in het algemeen meer progressie boeken door het doen van deze interval training, in vergelijking met traditionele cardio. Behalve als je traint voor een marathon, is het niet noodzakelijk om continue met hetzelfde tempo en intensiteit te blijven werken.


Bij veel sporten zoals wielrennen, voetbal, tennis, basketball, squash... is er een moment waarbij je de intensiteit plots moet verhogen, versnellen en sprinten.
Interval training zal niet enkel je cardiovasculair systeem en uithouding verbeteren, maar ook je explosiviteit en snelheid.




Met sportieve groeten,

Lorenz De Grande

www.fit-life.be

Geen opmerkingen: