woensdag 2 maart 2011

Beter bewegen met fitness

Fitness kan je doen om verschillende redenen en voor diverse doelstellingen, maar het hoofddoel van fitness is nog steeds dat mensen beter gaan bewegen, en bovendien gezond gaan bewegen.

Doordat je beter beweegt ga je ook beter presteren in andere sporten zoals lopen, fietsen, zwemmen, tennis, voetbal,...

Pijnvrij bewegen zorgt er ook voor dat je je levenskwaliteit sterk kunt verbeteren.
Als je past begint met fitness is het belangrijk dat alles geleidelijk aan opgebouwd word. De hulp inroepen van een personal trainer is zeker geen overbodige luxe. Op die manier leer je de oefeningen op een juiste manier aan, en voorkom je blessures.

Basis principes:

- Goede warming-up:

Werk naar een licht verhoogde hartslag, namelijk 60% van je maximale hartslag.(maximale hartslag = 220-leeftijd)


- Gebruik een hartslagmeter:

Als je cardio training doet is het belangrijk dat je in de juiste hartslag zone terecht komt. Een te lage hartslag zal geen trainingseffect hebben, en door een té hoge hartslag zal je in het rood terecht komen waardoor je al na enkele minuten niet meer verder kan.


- Het aanleren van de juiste techniek bij kracht oefeningen:

De juiste techniek is belangrijk om blessures te voorkomen en geeft ook het beste trainingseffect voor optimale resultaten.


- Het geleidelijk aan verhogen van de intensiteit en het trainingsvolume:

Dit kan je doen door het aantal herhalingen te verhogen, door de weerstand te verhogen en/of door het inkorten van de pauze tussen de sets.


- De juiste ademhaling:
Het correct aanleren van ademhalen tijdens het trainen zorgt ervoor dat de bloeddruk niet te hoog oploopt tijdens het uitoefenen van kracht. Daarnaast geef je de werkende spieren voldoende zuurstof. Het is de bedoeling da je gaat uitademen bij het zetten van kracht(vb. uitduwen van gewicht bij een dumbell press) en inademen tijdens het terugkeren naar de uitgangspositie (vb. het terug laten zakken van het gewicht bij een dumbell press). Bij een trek beweging geld het omgekeerde(uitblazen bij het aantrekken en inademen bij het terugkeren).


- Altijd stretchen:

Na inspanning moet een spier terug gaan ontspannen, zodat het lichaam kan recupereren. Stretchen zorgt voor extra doorbloeding naar de spier zodat deze beter kan herstellen. De stramme spieren zorgen op termijn ook voor minder souplesse, en rugklachten komen daardoor sneller voor(vb. te korte en stramme hamstrings kunnen zorgen voor lage rugklachten). Door goed te stretchen ga je ook blessures voorkomen.


- Doe geen fitness op een lege maag:

Eet iets licht 1 tot 2 uur voor de fitness training. Dit zorgt ervoor dat je lichaam de nodige brandstof heeft om optimaal te presteren. Als er meer tijd tussen is de kans groot dat je halverwege je training een appelflauwte krijgt. Je training intensiteit zal automatisch lager liggen, waardoor je ook niet alles uit je training haalt.


- Train minstens 2 keer per week:

Een minimum van 2 sessies per week is noodzakelijk om resultaat te zien. Je kan dit gerust opbouwen naar 3 keer per week, liefst met telkens 1 dag rust(recuperatie) tussen.


- Eet iets na de training:

Het is een grote fout om te denken dat je sneller vet zult verliezen door na je training niks meer te eten of te drinken. Ik raad al mijn klanten aan om binnen het uur na de training zeker iets te eten. Het liefst een combinatie van een kleine hoeveelheid koolhydraten en iets meer eiwitten. Ideaal is een proteineshake in combinatie met een stuk fruit, of wat magere yoghurt of platte kaas met een stuk fruit. Op die manier voorzie je je lichaam van de juiste voedingsstoffen en gaat je lichaam beter herstellen van de training. Hoe beter je lichaam recupereert, hoe beter de resultaten op lange termijn.




Met sportieve groeten,


Lorenz De Grande

www.fit-life.be

Geen opmerkingen: