maandag 22 juni 2009

No pain no gain

Moet je nu echt pijn hebben om resultaat te boeken met fitness?

Is het dan niet gevaarlijk om pijn te hebben als je traint?

We hebben toch altijd geleerd dat pijn niet goed is?


We moeten een onderscheid maken tussen goede en slechte pijn. Je hebt het branderig gevoel dat optreedt tijdens een fitness oefening, wat de oorzaak is van het opstapelen van melkzuur in de spieren. Dit is een goede "pijn". Dat branderig gevoel geeft aan dat je de oefening goed doet, en dat het effect heeft. Moest je niks voelen tijdens een oefening is het gewicht dat je gebruikt véél te licht en kan het dus ook geen trainings effect geven waardoor je je tijd aan het verdoen bent.

Aan het begin van een nieuw trainingsschema kan het zijn dat je de eerstvolgende 3 dagen "stijve" spieren hebt. Dit is deels het gevolg van het opstapelen van afvalstoffen (melkzuur) in de spier en deels een spierpijn die je hebt omdat het lichaam een bepaalde inspanning ondergaat die het niet gewend is, waardoor je de dag nadien (en erna) pijnlijke spieren kunt hebben. Dit gaat uiteindelijk na een dag of 3 vanzelf terug weg, en is tevens niet schadelijk voor het lichaam. Deze pijnen kunnen ook voorvallen als de intensiteit van de training hoger ligt dan je voordien gewend was. Niets om je dus zorgen over te maken.

Slechte pijn is meestal assymetrisch aanwezig(aan 1 enkele kant van het lichaam), in tegenstelling tot goede pijn wat zowel links en rechts van het lichaam aanwezig is. Slechte pijn voel je als je in beweging bent, maar kan kan je ook voelen als je niks aan het doen bent. Een slechte pijn is een zeurende scherpe pijn die moeilijk moeilijk te verdragen valt, en kan een spierscheur, peesontsteking, gewrichtsprobleem of rugprobleem zijn. Met dit soort pijn ga je best naar de dokter, kinesist of osteopaat.


Uiteraard is het beter dat je slechte pijn afkomstig van een blessure of letsel beter voorkomt dan geneest. Dit kan het best door een 100% correcte uitvoering van alle fitness oefeningen die je doet. Een personal trainer leert jou stap voor stap hoe iedere oefening moet uitgevoerd worden. Bij een foute uitvoering zal de personal trainer jou altijd bijsturen waar nodig zodat de kans op blessures tot een minimum wordt beperkt. Als je in de buurt van Brugge op zoek bent naar betaalbare personal training kan je terecht bij Personal Training Studio Fit-Life.




Met sportieve groeten,

Lorenz De Grande
www.fit-life.be

Geen opmerkingen: