woensdag 16 juni 2010

5 signalen van overtraining

Ja, je kan té veel trainen. Voornamelijk in combinatie met veel en lang werken, stress, weinig slaap, familiale verplichtingen en problemen, te weinig goede voeding. Een goed fitnessprogramma kan veel voor je doen, indien je ook op tijd en stond een herstelperiode inlast. Herken je de volgende 5 signalen van overtraining al bij jezelf?


1. In plaats dat je kracht vooruit gaat, gaat het achteruit J

e kan minder gewicht gebruiken tijdens de krachttraining dan gewoonlijk, of je kan niet zoveel herhalingen doen met een gewicht waarmee het anders wel altijd lukt. Daarom kan het handig zijn om een training logboek bij te houden. Op die manier kan je terug kijken naar vorige periodes om te vergelijken, en eventueel achterhalen wat de training negatief kan beïnvloeden.


2. Je ben geïrriteerd na je training in plaats van ontspannen


Als je even gestresseerd bent na je training, dan voor dat je begon, of zelfs nog meer, dan zit de kans er in dat je lichaam overtraind aan het geraken is.



3. Je kan je moeilijk concentreren

Natuurlijk is het normaal dat je van tijd tot tijd eens verstrooid bent. Maar als je gedurende langere tijd ook tijdens je training niet meer kan concentreren op de oefening waarmee je bezig bent, heb je een probleem. Je training zal minder effect hebben als je niet geconcentreerd bent en je loopt het risico om jezelf te blesseren.



4. Je blesseert jezelf tijdens een oefening die je al jaren zonder probleem doet

Je squat al jaren zonder problemen, en op een dag voel je pijn in je rug tijdens een opwarm setje. Jezelf blesseren tijdens een beweging die je al jaren doet, dan nog met een matige intensiteit, is een signaal dat je afstevent op een burnout of overtraining.



5. Je hebt geen motivatie meer

Je hebt geen enkel verlangen om te trainen, maar toch weiger je om een paar dagen rust in te lassen. Je denkt dat je je schuldig zal voelen als je niet zou gaan trainen. Hoe vervelend het misschien ook klinkt, toch is op dat moment de rust veel belangrijker dan de training. Neem een week rust, en je zal merken dat je volledig opgeladen zal zijn met nieuwe energie.



Ups en downs zijn een deel van het leven. Train intensief, maar voorzie voldoende herstel periodes.




Met sportieve groeten,


Lorenz De Grande

www.fit-life.be

Geen opmerkingen: