woensdag 3 december 2008

De 7 meest gemaakte fouten tijdens een fitness training1. Geen Warming up

Je zou er van verschieten hoeveel een noodzakelijke opwarming word overgeslaan. Een goede warming up is essentieel om alle weefsels goed te doorbloeden zodat het lichaam is voorbereid op de training. Doe je dit niet dan zit de kans erin dat je elk moment een blessure kan oplopen waardoor je een aantal weken buiten strijd bent. 5 tot 10 minuten op een fiets of crosstrainer aan een matig tempo volstaan als goede warming up.2. Té veel gewicht gebruiken

Als je een krachtoefening doet is het inderdaad de bedoeling dat een branderig gevoel krijgt in de spier, anders ben je niet goed bezig, maar té veel gewicht gebruiken kan ook een averechts effect hebben. Doordat je té zwaar gaat, zal de uitvoering er onder gaan leiden, waardoor het effect van de oefening verloren gaat. Daarom zie je ook veel mensen het gewicht gooien omdat ze dit té zware gewicht niet op een fatsoenlijke manier kunnen onder controle houden.Neem in het vervolg iets minder gewicht, voer de oefening, langzaam en correct uit, en span de spier goed aan. Hierdoor zal je met minder gewicht betere resultaten halen.


3. De oefening té snel uitvoeren


Als je een fitnesscentrum binnenstapt zie je soms mensen véél te snel en te ongecontroleerd uitvoeren waardoor de oefeningen weinig nut heeft, dit stimuleert ook de kans op blessures. Een langzam en gecontroleerde uitvoering is noodzakelijk voor een goed resultaat. Er zijn wel uitzonderingen waarbij de beweging wel snel en explosief mag gebeuren, vb. als men traint voor snelkracht en explosiviteit. Maar om een strak lichaam te krijgen is het net andersom.


4. Té lang trainen per sessie


Soms zie je mensen urenlang in de fitness trainen (of rondhangen). Dit is voor niks nodig. Een goede trainingsessie mag niet langer 60 min duren. Er zijn uitzonderingen, als het vb. druk is in het centrum en niet alle toestellen meteen beschikbaar zijn, dan kan het iets langer duren, maar nooit langer dan 80 min in totaal. Een optimale training moet dus kort en krachtig zijn, omdat je daar het meeste voordeel, en dus het beste resultaat uithaalt, dan lange sessies van 90 min of langer. Bovendien zul je bij inspanningen die langer dan 90 minuten duren, ook spiermassa gaan afbreken, en dit is niet wat we willen.5. De stretching overslaan


Sommige mensen denken dat ze de stretching (die volgens hen toch niet belangrijk is) zomaar kunnen overslaan. Goede resultaten zoals een sterke rug, optimale cardiovasculaire conditie, een slank lichaam, een strakke buik, slanke benen, vallen of staan met et hebben van soepele gewrichten, pezen en spieren. Tijdens het stretchen word de spier
gerekt waardoor de doorbloeding verbeterd en de spanning ook verminderd. Dit zorgt voor een beter herstel van de training, en het voorkomt blessures.


6. Enkel cardio training doen

Als jouw trainingsschema enkel bestaat uit het doen van oneindig lange cardio sessies, dan moet je niet verbaasd zijn dat de resultaten van een strakke buik op zich laten wachten. Door een aantal goede krachtoefeningen in je programma op te nemen zal die strakke buik sneller tevoorschijn komen dan je verwacht. Dit omdat de combinatie van kracht- en cardio training je stofwisseling op een hoger tempo laat werken dan enkel en alleen cardio.


7. Niet voldoende drinken

Een training afwerken zonder voldoende vocht binnen te krijgen is nefast voor het lichaam. Tijdens het sporten verlies je gemakkelijk 1 liter vocht die snel terug moet aangevuld worden met water of een sportdrank. Een vochttekort tijdens het sporten kan de prestaties omlaag brengen, en het kan duizeligheid en misselijkheid veroorzaken. Voldoende drinken tijdens de sportinspanning is dus sterk aangewezen!


Het spreekt voor zich dat fouten zoals een verkeerde uitvoering, te snel uitvoeren, te veel gewicht genbruiken allemaal kunnen vermeden worden. Het gebruik van een personal trainer zorgt er voor dat je fouten zoals deze niet zult maken, waardoor je een feilloos trainingsprogramma afwerkt die jou ook de nodige resultaten oplevert.
Met sportieve groeten,

Lorenz De Grande
www.fit-life.be

Geen opmerkingen: