woensdag 10 december 2008

Slank zijn betekend niet automatisch dat je niet moet sporten


Véél mensen die geen overgewicht hebben, en van nature uit een slank lichaam hebben denken dat ze geen lichaamsbeweging alsook geen gezonde voeding nodig hebben, omdat ze alles kunnen eten wat ze willen, zonder aan te komen. Dit is een totaal foute redenering.



De reden dat deze mensen zomaar alles kunnen eten, zonder in gewicht aan te komen, is dat zij in de meeste gevallen een lichaamstype hebben waarbij ze van nature uit een snelle stofwisseling hebben. Deze mensen vallen onder het lichaamstype, "ectomorph". Ze hebben dus een hogere verbranding dan andere lichaamstypes. Dit betekent echter niet dat ze zomaar alles kunnen binnenspelen, zonder tegen de lamp te lopen. Dit zou té gemakkellijk zijn niet? Wat er gebeurd bij het ectomorph type is dat alle grote hoeveelheden verzadigd vet en slechte suikers zich omzetten als vet rond de organen, en dus niet rond de buik, wat wel het geval is bij iemand met een "buikje". Dit visceraal vet (inwendig vet die rond de organen zit) is echter op z'n minst zo gevaarlijk als het vet dat zich op de buik gaat zetten. Het vet dat in en rond de organen zit scheidt stoffen uit die ondermeer schadelijk zijn voor de alvleesklier.Het zorgt er dus dat meerdere organen slecht kunnen gaan functioneren.



Wat is hier aan te doen?

Door een gezond voedingspatroon aan te houden kun je het vet rond de buik kwijtgeraken (onderhuids vet), maar niet het visceraal vet dat in en rond de organen zit. Personen die dan nog eens op regelmatige basis gaan bewegen kunnen wel het orgaanvet sterk gaan verminderen. Een combinatie van beide is noodzakelijk!




Met sportieve groeten,

Lorenz De Grande

www.fit-life.be

Geen opmerkingen: