maandag 1 december 2008

Het belang van stretching

In een gemiddeld doorsnee fitnesscentrum zie je zelden iemand stretchen, toch is stretching bij het sporten uitermate belangrijk. Het is niet iets dat je snel even wilt afhandelen, om er zo snel mogelijk van af te zijn. Het moet onderdeel zijn van elk sport en fitnessprogramma.


Tijdens de training gaan bepaalde spiergroepen korter worden waardoor men gemakkelijker blessures kan oplopen. Een verminderde flexibiliteit is één van de oorzaken van spier- en peesletsels. Een slechte lenigheid kan er ook voor zorgen dat een bepaalde oefening minder correct uitgevoerd wordt. Door te stretchen maken we een spier langer waardoor we een grotere gewrichtsbeweeglijkheid krijgen. Doordat de spier tijdens het stretchen gerekt wordt verminderd ook de spanning op die spier, wat een betere doorbloeding en meer zuurstof als gevolg heeft. Dit alles zorgt dus voor een soepele spier die op termijn minder blessuregevoelig is. Niemand ligt namelijk te wachten op een blessure waardoor je 3 tot 6 weken buiten strijd bent, waardoor je je favoriete sport of het fitnessen niet kunt verderzetten. Hierdoor komen uiteraard ook je doelstellingen die je zo graag wenst te bereiken in het gedrang.










De 2 belangrijkste soorten stretching:


1. Statische stretching:

De variant die door de meesten gekend is, het statisch aanhouden van een bepaalde rek houding gedurende een 10 tal seconden en daarna ontspannen. Dit is de soort stretching die je altijd moet doen NA een training.

2. Dynamische stretching:

Dit is de variant die van toepassing is VOOR de training om onze spieren, gewrichten en pezen voor te bereiden op de intenstieve training die zal komen. Een zeer goede stretching bij sporten als, voetbal, volleybal, basketbal, tennis, atletiek, vechtsporten. Voor het aanvangen van een fitness training kan je dit ook doen, maar het is geen must. De statische stretching NA het fitnessen daarentegen wel.




De belangrijkste redenen voor stretching zijn:

=> Voorkomen van spierpijn na een inspanning
=> Spierrelaxatie
=> Blessurepreventie
=> Revalidatie
=> Prestatieverbetering




Een aantal richtlijnen die in acht genomen moeten worden als je gaat stretchen:

=> Enkel statisch stretchen na een training, nooit voor. Als je wil stretchen voor een training, maak dan gebruik van een dynamische stretching.
=> Rek gedurende ongeveer 10 tot 15 seconden de betreffende spier, dit kan je 2 tot 4 keer herhalen
=> Nooit stretchen zonder opwarming
=> Zorg voor een correcte uitvoering een een goede uitgangshouding
=> Neem er je tijd voor, dus niet snel afhandelen
=> Niet veren, zo maak je minuscule scheurtjes in het weefsel, waardoor je nog meer spierpijn zal hebben de volgende dag
=> Voor de oefeningen langzaam en gecontroleerd uit
=> Normaal blijven ademhalen, dus niet de adem ophouden tijdens een oefening
=> Stretch na iedere sportbeoefening
=> Alle oefeningen worden symmetrisch uitgevoerd




Met sportieve groeten,

Lorenz De Grande
www.fit-life.be

Geen opmerkingen: