maandag 11 januari 2010

Vrouwen & krachttraining: De feiten

Iedereen houd van schoonheid. Een mooi lichaam kan slank zijn, fit en goed gevormd. Maar waarom zijn er zoveel vrouwen die zichzelf uithongeren in een poging om slank te worden? Dit komt door een gebrek aan de juiste kennis.

Dit komt omdat de laatste jaren in de media de nadruk werd gelegd op strenge crash diëten en cardio training, en niet genoeg nadruk op krachttraining.

Het is belangrijk dat vrouwen begrijpen dat krachttraining de oplossing is om hun lichaam vorm te geven naar het resultaat dat ze echt willen.


Door de jaren heen is één wetenschappelijk feit aan de top blijven staan: "Spieren verbranden vet!".

Dus als je af wilt van dat vet op de heupen, buik en billen moet je krachttraining doen wat de spieren sterker maakt en het vet voor jou verbrand.Spier feiten


- Naarmate je verouderd breekt je lichaam spieren af, behalve als je ze intensief blijft gebruiken. - Zwangerschap zorgt ervoor dat je nog sneller spieren afbreekt doordat het kind ook proteine nodig heeft en dit uit de spiermassa van de moeder haalt.

- Dieeten en cardio training veroorzaakt spier afbraak als je er geen krachttraining bij combineert.
- Krachttraining maakt het afgebroken spierweefsel terug aan.

- Vrouwen die aan krachttraining doen zullen niet veel in spiervolume toenemen, enkel de kwaliteit en de kracht van spieren verbeterd. Dus vergeet het fabeltje dat vrouwen "uitzetten" door aan krachttraining te doen!

- Spieren verbranden vetweefsel.


Waarom spiermassa zo belangrijk is


- Het is de basis van je metabolisme.


- Spiermassa is een weefsel dat zichzelf constant vernieuwt en hiervoor is energie nodig, waardoor er extra calorieën verbrandt worden.

- Spieren geven vorm aan het lichaam.


- Spieren helpen je beter presteren tijdens dagdagelijkse activiteiten.
Hoe meer spierweefsel je hebt, hoe meer calorieën je verbruikt, en hoe meer vet je dus verbrandt.
Spieren bepalen dus of je een goed metabolisme hebt of niet. Dit is deels bepalend door genetische aanleg, maar je zult er van opkijken hoeveel van je metabolisme afhankelijk is door de juiste keuzes die je maakt op het gebied van training en voeding.


Sleutels voor een optimaal metabolisme


1. Krachttraining

2. Gezonde voeding
3. Interval training
4. Een actieve levensstijl

5. Consistentie van het bovenstaandeFocus je niet op de weegschaal


De meeste atletische lichamen worden beschouwd als lichamen die overgewicht hebben
als je die personen op een gewone weegschaal zet. Dit komt omdat er een grotere hoeveelheid spiermassa aanwezig is, en deze meer weegt dan vet. Waar je dan wel over bezorgd moet zijn is de hoeveelheid percentage lichaamsvet en spiermassa. Dit is wat men noemt, de lichaams samenstelling en dus véél belangrijker dan enkel het gewicht.
Met sportieve groeten,

Lorenz De Grande
www.fit-life.be

Geen opmerkingen: