donderdag 20 november 2008

Gebrek aan motivatie

Als je een abonnement neemt bij een fitnesscentrum ben je de eerste weken enorm enthousiast, en dit enthousiasme verminderd na een paar maand, om dan uiteindelijk af te haken en het fitnesscentrum niet meer te bezoeken. Velen zullen zich hierin kunnen terugvinden. Hoe dit mogelijk is? Een gebrek aan motivatie.

Als je begint met fitness moet je eerst een aantal belangrijke dingen in acht nemen om te voorkomen dat je al na 3 of 4 maand stopt. Ten eerste moet al weten waarom je dat fitnessabonnement neemt. Om er eens uit te zijn, wat stoom af te blazen of om je sociale leven op peil te houden? Ik denk het niet, want dit zijn geen doelstellingen. Stel een realistisch doel voorop dat haalbaar is maar ook niet te min, want het moet een uitdaging blijven.Voorbeelden van doelstellingen zijn: 1 of 2 kledingsmaten minder, vetpercentage 10% laten zakken, 5 kg spiermassa opbouwen, conditie verbeteren, je voorbereiden om een loop of zwemwedstrijd mee te doen… Als je geen doel voor ogen hebt weet je ook niet waar je naartoe moet, hoe kan je dan iets starten en afmaken, laat staan gemotiveerd zijn. Begin evenmin met fitness als je al op voorhand denkt, “ik doe niet graag sport”, “ik ben lui”, “ik haat bewegen”,”ik zie hier echt tegenop”. Als je met zo’n ingesteldheid aan iets begint(en dit geld niet enkel voor fitness) zal je nergens geraken.

Hoe zorg ik nu voor voldoende motivatie?

- Begin eerst een vooral met jou doelstellingen op papier te zetten, ze enkel in gedachten houden is niet voldoende. Hang deze opgeschreven doelstellingen ergens op een plaats waar je regelmatig langskomt of aanwezig bent. Bekijk ze regelmatig. op die manier programmeer je jou eigen brein om actie te ondernemen, en eindelijk iets te gaan doen om dat lichaam te krijgen waar je van droomt.

- Ga regelmatig trainen, minstens 2 tot 3 keer per week. Plan je trainingen op voorhand en verplicht jezelf om te gaan, zodat je weer geen excuus moet verzinnen om een training af te zeggen. Geloof me, je zult beloont worden door dat beetje zelfdiscipline.

- Pas de voeding aan. Je mag nog regelmatig trainen, zolang je de verkeerde dingen blijft eten op de verkeerde momenten zal er niet veel veranderen aan je lichaam. Aanpassing van de voeding is geen straf, het is een slechte gewoonte veranderen in een goede gewoonte. Als je dit doet zullen de resultaten er zijn, en je leeft bovendien veel gezonder.

- Hou je eigen progressie bij (Bij Fit-Life wordt dit altijd gedaan) en bekijk deze regelmatig, zeker op de dagen waarop je eens minder in je vel voelt. Dit zorgt voor een extra motivatieboost.

- Neem een Personal Trainer. Onderzoek heeft uitgewezen dat trainen met een Personal Trainer 30 tot 40% betere resultaten oplevert.

Door dit alles te doen zoals het hoort boek je gegarandeerd resultaten en komt de motivatie van zelf. Onthou dit: jij bent 100% verantwoordelijk voor jou eigen resultaten.

Met sportieve groeten,

Lorenz De Grande
www.fit-life.be

Geen opmerkingen: